Tuesday, October 26, 2010
RECIPE: bun epal
BAHAN A
480gram Tepung Roti
120gram Tepung Serbaguna
110gram Gula
10g Garam
20g Susu Tepung
12g Yis Kering
BAHAN B
1 biji telur (A)
300ml air sejuk
BAHAN C
60 gram mentega (saya pakai unsalted)
Cara Buat
Bahan A, disatu dan di gaul dengan menggunakan "hook" yang terdapat pada mixer anda.
Kemudian masukkan Bahan B - di sambung gaul sehingga bergaul cantik. Kemudian masukkan Bahan C, gaul sehingga adunan tersebut lembut dan bila ditarik adunan itu ia membentuk satu lapisan nipis seperti chewing dan tidak pecah. (Gambar seperti di bawah).
Biarkan doh bertutup selama 45 minit. Adunan akan menjadi 2 kali ganda saiz yang sebenarnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment