Mee Goreng Thai
Bahan-Bahan
1 kg Mee Thai Mah (Mee Chendol seakan-akan mee laksa tetapi pendek)
200gm isi ayam dipotong kecil
200gm udang sederhana (buang kulit)
Bahan Kisar
15 biji cili padi (dikisar halus)
4 ulas bawang putih (dikisar halus)
1 batang lobak dihiris halus
50 sen daun bawang (di potong 2"
30 sen daun kucai
3 kelopak kobis cina (Pek Chye) hiris
15 helai daun selasih
2 sudu makan kicap
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan sos ikan thai
garam & serbuk perasa secukupnya
sedikit air jika perlu
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasak:
•Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga garing & masukkan isi ayam & udang.
•Setelah setengah masak, masukkan semua sos, garam & serbuk perasa dan kacau rata.
•Masukkan sayur & mee, sedikit air jika perlu dan gaul rata. Hidangkan semasa panas.
Wednesday, October 27, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment