AYAM MASAK LOMAK CILI API NOGORI STYLE
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam (ayam kampung/ayam daging biasa (ayam bandar))
30 ulas cili api/padi (ikut suka - kalau tak tahan pedas boleh kurangkan sikit)
1 inci kunyit hidup
2-3 batang serai (dititik)
santan (dr sebiji kelapa)
2-3 ulas bawang putih & merah (utk ayam bandar saja - hilangkan bau hanyir)
Cara memasak:
• Tumbuk cili api + kunyit hidup + bawang putih & merah selumat2nya..
• Bahan (1) tadi digaulkan dgn ayam didlm kuali beserta serai yang dititik
• Kecutkan ayam dengan bahan2 tadi supaya mesra hingga kering airnya
• Masukkan santan dan kacau supaya tidak terbit minyak
• Perisakan dgn garam (serbuk perasa tak perlu..nanti tak pure)
• Tunggu hingga kuah menggelegak dan lepas tu bolehLAH ditutup apinya..
Nota:
• Kalau suka kentang, boleh masukkan selepas masukkan santan kedalam kuali dan kecilkan api supaya ia cepat empuk.
Wednesday, October 27, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment