BERI PENDAPAT MIKA


ShoutMix chat widget

Monday, December 13, 2010

RECIPE: kuih peneram

BAHAN
( kalau buat kecil2 dapat 400 biji )

1 kilo tepung beras (cap gajah)
800 gm gula merah
50 gm @ segenggam tepung gandum

CARA MASAK

1. air gula: masukkan gula merah dalam periuk dan
letakkan air sama paras dgn gula tadi.masak hingga mendidih dan agak
pekat sedikit.

2. Angkat dan tapis air gula tadi.
campurkan tepung beras dengan tepung gandum dlm satu bekas.curahkan air
gula yg masih panas sambil kacau dengan sudip.
Jgn curah sekaligus,curah sedikit demi sedikit sambil kacau hingga rata.
Lepas itu, adunan ini amat perlu diperap semalaman .

3. Check Adunan selepas 4 jam atau 5 jam..adunan tadi akan keras sedikit,
cuma tambahkan 1/2 @ 1 cwn air panas dan uli hingga lembut. perap semula atau dibiarkan seketika.

CARA MENGGORENG:

4. Ambil adunan sebesar guli dan letakkan atas sekeping plastik,
leperkan sedikit.guna lidi utk bulatkan/tebuk lubang di bahagian
tengahnya.

5. Angkat dan goreng dgn api perlahan.
semasa menggoreng kuih ini akan kembang sedikit dan akan timbul di
permukaaan minyak tanda masak. Setelah masak angkat dan toskan minyak.
sesuai di hidang utk seisi keluarga dan pada hari raya...




SUMBANGAN:
Juraiza Abdul Aziz

No comments:

Post a Comment